Успенівська сільська рада
Одеська область, Б-Дністровський район

Енергозбереження - це не економія, а розумне використання.

Дата: 01.09.2022 16:43
Кількість переглядів: 1567

Фото без опису

Енергозбереження  - це не економія,

а розумне використання.

Якщо добре подумати, можна знайти дуже багато способів економії енергії. Енергозбереження може здійснювати кожен з нас практично всюди. Адже це не вимагає додаткових витрат і залежить винятково від нашої поведінки. Деякі заходи потребують незначних інвестицій для налагодження й удосконалення застосованих технологій.

Скажімо, вашій родині потрібний новий холодильник. Енергоспоживання двох зовні однакових моделей з однаковими функціональними можливостями може значно відрізнятися. Вибравши більш ефективний, ви будете щороку заощаджувати якусь кількість енергії , допоки цей холодильник буде вам служити.

Часто проблему енергозбереження неможливо вирішити зусиллями однієї людини, тому що є певні рішення, які повинні узгоджуватися багатьма людьми. Так, наприклад, опалення квартири забезпечується централізовано з районної тепломережі, систему якої найчастіше необхідно поліпшити. Але для цього слід залучити багато служб і чимало коштів.

Обігрів приміщень. Ми живемо в прохолодному кліматі і тому змушені придумувати штучні методи збереження тепла. Узимку, виходячи на вулицю, ми вдягаємо теплий одяг. А як бути з приміщеннями? Їх обігрівання стало дуже енергоємним і дорогим. Обігрівальні системи були побудовані, коли ціни на енергію були низькими і ефективності використання тепла не надавали належного значення. Разом з тим недосконалість тепломереж часто призводить до нестачі палива, економічні чи технічні проблеми утруднюють підтримання комфортної температури. Та й будинки старої забудови мають дуже низьку енергоефективність.

Проблема енергозбереження полягає не тільки в тому, як доставити достатньо теплоти з мінімальними втратами, важливо зберегти це тепло.

Є безліч способів запобігти втратам тепла в житловому приміщенні. У нових будинках можна істотно знизити потреби в опаленні. Основне правило - застосування утеплення, що утруднює проникнення теплоти через поверхні. До того ж необхідно уникати протягів.

На втрати тепла через стіни припадає 10-30 % усіх втрат тепла в квартирі і 30-50% усіх втрат у будинку, значить теплоізоляція стін і покрівлі зменшить втрати тепла, а витрати на це компенсуються заощадженням енергії.

За допомогою теплоізоляції вікон втрати тепла можна зменшити на 30-60 %: скло з теплозахисним покриттям або друге вікно з одношаровим склом зменшує втрати тепла на 20-30 %; подвійне засклене - на 40 %; вікно з подвійним склом і з теплозахисним покриттям – на 40-50 %; вікно з потрійним склом і з теплозахисним покриттям - на 65 %.

Звичайні заходи із збереження тепла:

- Утеплити вікна для усунення протягів.

- Зовнішні двері повинні щільно закриватися.

- Засклити балкон, тоді холодне повітря не буде потрапляти всередину, а тепле не буде виходити назовні.

- Провітрювати приміщення потрібно часто і короткочасно. Якщо вікна відкриті довго, то втрачається енергія і сильно охолоджуються стіни і стеля.

- Не розташовуйте меблі біля радіаторів чи батарей - це зменшує ефективність опалення.

- Якщо в квартирі є регулятори тепла, то можна частково або цілком відключити подачу тепла на ніч або коли ви йдете на роботу.

- Якщо ваша кімната дуже холодна, утеплити її допоможуть навіть звичайні килими на самих холодних стінах і на підлозі, а також щільні штори на вікнах.

У деяких країнах світу вже побудовано велику кількість нових квартир і будинків взагалі без будь-якої системи опалення. Добре утеплений будинок поєднує у собі приємний внутрішній мікроклімат і низьке енергоспоживання. Для обігрівання будинку протягом зими вистачає тієї теплоти, що виділяється мешканцями будинку, освітлювальними приладами й іншим устаткуванням. У будинку немає протягів, а у вентиляційній системі тепле повітря з будинку нагріває свіже перш, ніж воно надійде в будинок.

Використання гарячої води

Щоб нагріти воду, необхідно багато енергії. У більшості багатоквартирних будинків в Україні користування гарячою водою раніше було майже “безкоштовним”, і рівень споживання став вищим, ніж в інших європейських країнах. Дані про витрати гарячої води свідчать, що одна людина в Україні витрачає значно більше енергії на гарячу воду, ніж у розвинених країнах.

... за рік з одного крана втрачається 2000 літрів води, якщо з нього витікає лише 10 крапель за хвилину.

... їжу можна приготувати незалежно від того, кипить вона на великому вогні чи на маленькому, оскільки температура кипіння не перевищує 100оС.

Приймайте душ, а не ванну. Для миття під під душем витрачається менше води, ніж для наповнення ванни. Душ звичайного типу витрачає в середньому 26 л/хв при повному напорі води і 10л/хв при звичайному комфортному використанні душу. Енергозберігаюча душова насадка, при її використанні, дає можливість зменшити витрати води при використанні душу до 10л/хв при повному напорі і 7,5л/хв при звичайному комфортному душі.

Освітлення. Використання сучасної освітлювальної техніки (енергозберігаючі лампи, освітлювальні системи) дозволяє заощаджувати до 75 % електроенергії.

Економне використання освітлення полягає у відповідності потреб у освітленні і освітлювальної техніки. Багатолампова люстра на стелі забезпечує освітлення всього приміщення, але призводить до небажаного утворення тіні при роботі за письмовим столом, швейною машиною, у куточку з іграшками. Цілеспрямоване місцеве освітлення, незважаючи на меншу потужність ламп, забезпечить кращу освітлюваність.

...електричні лампи і прилади зазнають вели­кого навантаження в момент увімкнення? Для продовження терміну служби приладів вам на­лежить не вимикати їх, якщо ви знаєте, що не­забаром вам треба буде знову ними користува­тися.

...телевізори й інші прилади, що мають функ­цію “stand-by” споживають електрику, навіть якщо вони вимкнені за допомогою дистанційного керування. Для повного відключення вночі використовуйте кнопку вимикання, щоб зберегти енергію і знизити небезпеку пожежі.

... світлі стіни відбивають 70-80 % світла, у той час як темні відбивають тільки 10-15%?

 Іноді побутує думка, що зробити реальні кроки для збереження енергії можуть тільки власники великих компаній або політики. Насправді подбати про це може будь-яка людина. Для цього треба виконати кілька нескладних кроків.

 

Напрацювання зарубіжних країн

Міжнародний досвід доводить, що впровадження енергозберігаючих технологій вимагає комплексного підходу. При цьому передбачається:

 

розробку та прийняття відповідних нормативно-правових положень

врахування інтересів власників житла

захист прав інвесторів

навчання громадян до дбайливого та заощадливого споживання паливно-енергетичних ресурсів.

У таких країнах, як Німеччина, Швеція, США, Китай активно впроваджують різні енергоефективні технології, альтернативні та нетрадиційні джерела енергії.

 

Фото без опису

 

Особлива увага приділяється на впровадження наступних сучасних концепцій:

 

“Passive House” (Пасивний будинок) — це енергоефективна будівля, що реалізує основні засади сталого розвитку в ракурсі структурних компонент: економічної, екологічної, соціальної.

“Triple Zero” (Концепція “трьох нулів”) – це не лише ефективне використання відновлюваних природних джерел енергії: сонця, вітру, біопалива, енергії річок, припливів/відливів. Крім цього концепція має на увазі й застосування енергозберігаючих технологій, наприклад, якісна теплоізоляція. До цієї доктрині відноситься “будинок з нульовим споживанням енергії” (Zero-energy building). Ця будівля володіє високою енергоефективністю. Це можуть бути споруди як традиційної, так і ультрасучасної архітектури. Але в будь-якому випадку вони оснащуються великими сонячними колекторами, численними сонячними батареями або вітрогенераторами. Ці будови відрізняються тим, що самостійно і автономно виробляють енергію з відновлюваних джерел. При цьому енергоспоживання відбувається рівномірно протягом усіх сезонів року. У світовій практиці виділяють кілька типів будівель з нульовим споживанням енергії. Зупинимося лише на основних:

“нульова” по енергобалансу;

“нульова” за видатками на енергоспоживання ;

“нульова” по викидах CO2.

Можливий варіант, коли будівля генерує меншу кількість енергії, ніж необхідно для функціонування. Тоді вона називається “будинок з майже нульовим споживанням” (Near zero-energy building).

 

“Green Lease” забезпечує реалізацію зобов’язань між орендодавцем та орендарем будівлі в контексті мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище, підвищення рівня енергоефективності, якості, комфортності орендованого житла. “Green Lease” є одним з інструментів, які можуть бути використані для підвищення рівня енергоефективності комерційної нерухомості.

Міжнародний досвід, накопичений у сфері енергозбереження, необхідно повсюдно впроваджувати і в нашій країні. Це дозволить зробити більш ефективними результати, які надає енергоаудит в Україні.

 

 

Існує багато дієвих способів економії енергії, які дозволяють зменшить цю статтю витрат на десять або навіть тридцять відсотків.

 

Виявити проблемні ділянки, на яких ви витрачаєте занадто багато електрики, здатен експерт, який проводить енергетичну оцінку наявного стану системи життєзабезпечення вашої оселі. Завдяки цьому можна домогтися значного покращення енергозбереження будинку, приділивши належну увагу зменшенню витрат на опалення, освітлення та приготування їжі. Але навіть у тому випадку, якщо у вас немає грошей на послуги спеціаліста, ви можете впроваджувати енергозберігаючі рішення самостійно з урахуванням сучасного досвіду у цій сфері. Головне – це бажання та можливість витрачати певні кошти, що згодом дасть значний економічний ефект та поверне ваші гроші.

 

Важливою складовою успіху у розв’язанні цієї задачі вважається енергоефективність побутових приладів, які ви збираєтесь придбати для власного будинку. Найбільш ефективним у плані економії енергії є холодильник чи будь-який інший пристрій з маркуванням А або А+.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь