Успенівська сільська рада
Одеська область, Б-Дністровський район

9 березня – 209 річниця з дня народження Тараса Шевченка: слова видатного поета, які не втратили актуальності навіть через століття

Дата: 09.03.2023 15:29
Кількість переглядів: 85

Фото без опису

9 березня у 1814 році у селі Моринці на Черкащині з’явився на світ визначний поет, класик української літератури, мислитель, художник Тарас Григорович Шевченко. Сьогодні Україна відзначає 209-річчя від дня народження Великого Кобзаря, знаного генія і пророка.

Будучи людиною універсальних обдарувань та інтересів, Шевченко залишив по собі величезну творчу спадщину. З-під пера поета вийшли чудові твори і, звісно ж, знаменита збірка поезій «Кобзар». Його творчість мала вирішальне значення у становленні й розвитку нової української літератури та стала джерелом натхнення для багатьох сучасних митців.

До того ж Шевченко – один із найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він є автором понад тисячі мистецьких творів.

Вірші Тараса Шевченка перекладені більш ніж ста мовами світу і навіть мовою есперанто.

Найменше видання «Кобзаря» має розмір близько половини квадратного міліметра. Створив його український майстер Микола Сядристий. 

У 1975 році один із кратерів на Меркурії був названий на честь Шевченка. Діаметр цього кратера – 137 кілометрів.

По всьому світу українському поетові встановлено 1384 пам’ятники. Більшість із них – 1256 – розташовані на території України, ще 128 – у 35 країнах світу, зокрема, Бразилії, США, Китаї тощо.

Тарас Григорович є не тільки геніальним поетом, художником, а й справжнім символом боротьби українського народу. Його творчість досі актуальна, а його внесок у розвиток української культури неоціненний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь