АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ – ЗНАТИ ЩОБ ЗАПОБІГТИ
Дата: 03.05.2023 09:20
Кількість переглядів: 68
Що необхідно знати пересічному громадянину про
Африканську чуму свиней (АЧС)?
![Фото без опису](https://rada.info/upload/users_files/04380755/08eb7767bcea78f53291b99f7c43e63a.jpg)
На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині. Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини та надзвичайно небезпечний для свиней!
Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців). Холод (заморожена свинина) – всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
Виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
![Фото без опису](https://rada.info/upload/users_files/04380755/9ff8957425ab4b36444c604f900be526.jpg)
З кожним роком кількість випадків захворювання АЧС зростає і 2023 рік не став виключенням (на території України з початку року виявлено чотири випадки захворювання), тому користуйтесь простими порадами, аби біда не спіткала Вас і Ваше господарство.
Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватись таких заходів:
- проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
- не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, проводити утилізацію відходів у встановлених місцях;
- не купувати корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
- не купувати живих свиней, м'ясо та м’ясопродукти у невстановлених торгових точках, без супровідних ветеринарних документів;
- допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір'їв для огляду свиней та проведення заходів;
- негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або сільським виконавчим комітетам;
- не допускати відвідування особистих подвір'їв сторонніми особами;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- не завозити свиней з інших регіонів без узгодження з державною ветеринарною службою району;
- обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків!
« повернутися