Успенівська сільська рада
Одеська область, Б-Дністровський район

Увага! Інформація щодо запобігання пожежам під час збирання врожаю

Дата: 16.06.2023 15:30
Кількість переглядів: 113

Фото без опису

Шановні фермери, пам’ятайте! Випалювання стерні, сухої трави, поживних залишків соломи на полях може призвести до пожеж на сусідніх полях, на територіях приватних домоволодінь, лісопосадках, відключень повітряних ліній електропередач надвисокої напруги. Це завдає державі великі матеріальні та економічні збитки. Дим, який виникає внаслідок горіння та тління, потрапляє до населених пунктів, що викликає масове незадоволення громадян, алергічні захворювання, завдається шкода навколишньому середовищу.

Нагадуємо Вам, що палити, розводити багаття, застосовувати відкрите полум’я на хлібних масивах та поблизу них, а також біля скирт соломи та сіна заборонено.

Згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 060 - 6 120 грн.) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15 300- 21 420 грн.) .

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6 120 - 12 240 грн.) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21 420 - 30 600 грн.).

 

З метою недопущення пожеж на хлібних масивах та в місцях переробки і зберігання зернових та грубих кормів просимо Вас виконати наступні заходи:

на хлібних масивах

  • вся збиральна техніка, задіяна під час збирання врожаю повинна бути обладнана первинними засобами пожежогасіння, іскрогасниками. Заправка техніки пальним, ремонт повинні виконуватись за межами хлібних масивів;
  • задіяна техніка, обладнана електричним пуском двигуна, повинна мати вимикач для відключення акумулятора від споживача струму. Клеми акумулятора, стартера дистанційного електромагнітного пускача та генератора повинні бути захищені від потрапляння на них струмопровідних предметів, їх електропроводка повинна бути справною і надійно закріпленою;
  • тимчасові польові стани необхідно розташовувати не ближче 100 м від хлібних масивів, скирт тощо. Майданчики польових станів оборюються смугою не менше 4 м завширшки;
  • безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі;
  • хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степових смуг, автомобільних шляхів мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки;
  • працівники, які задіяні на роботах по збиранню врожаю повинні пройти протипожежний інструктаж;
  • організувати роботу ДПД для захисту хлібних масивів від пожеж.

в місцях переробки і зберігання зернових та грубих кормів

  • провести вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій, де це вимагається;
  • обладнати приміщення системою автоматичної пожежної сигналізації;
  • забезпечити будівлі в повній мірі первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками);
  • провести технічне обслуговування вогнегасників;
  • електрообладнання та електромережі виконати згідно вимог ПУЕ;
  • пожежні щити укомплектувати протипожежним інвентарем;
  • встановити та обладнати зовнішнє протипожежне водопостачання;
  • провести заміри опору ізоляції.

 

Дії при виникненні пожежі

  • У всіх випадках виникнення пожежі треба негайноп овідомити до пожежно-рятувального підрозділу за телефоном «101». До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння. Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння необхідно обов’язково оборати.
  • Приступити до гасіння пожежі шляхом збиття полум'я або засипанням полум'я землею. Після гасіння пожежі організувати спостереження спеціально виділеною групою людей до повної ліквідації усіх осередків горіння.
  • При виникненні пожежі на комбайні необхідно відключити молотарку, при нагоді вивести машину з масиву, заглушити двигун, відключити акумуляторні батареї і почати гасіння. Для цього в першу чергу треба використати вогнегасники, закидати вогонь землею.
  • Під час гасіння пожежі на зернотоку, складах із зерном треба враховувати, що вода і дим псують зерно. Тому не слід поливати водою зерно в тих місцях складу, яким вогонь безпосередньо не загрожує. Необхідно терміново вимкнути електрострум, зупинити роботу зерноочисних машин і вентиляторів, переключити потокові гази в димову трубку, виключити розвантажувальне обладнання, потім приступити до гасіння вогню. Зерно, яке зберігається в мішках, виносять із приміщення. Насамперед треба збити полум'я, а потім остаточно погасити вогонь розсіяним струменем води.

В зв’язку з вищевикладеним, співробітники Білгород-Дністровського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області просять Вас з відповідальністю віднестись до виконання заходів протипожежної безпеки, підійти до цього питання з розумінням та збільшити шанси зберегти своє майно, а також не завдати шкоди природним екосистемам.

 

Начальник Білгород-Дністровського РУ
ГУ ДСНС України в Одеській області
полковник служби цивільного захисту Олександр ЧУХАНЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь