Успенівська сільська рада
Одеська область, Б-Дністровський район

Держава загалом спрямує цьогоріч на сектор безпеки й оборони майже 2 трлн грн, — Денис Шмигаль

Дата: 25.09.2023 16:43
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

Сьогодні українська економіка функціонує в трьох вимірах: економіка війни, економіка відновлення й економіка майбутнього. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час Регіонального економічного форуму, що проходить у Києві.

«Ми всі розуміємо, що війна проти росії та звільнення наших територій — це не спринт, а марафон. І ми маємо бути готові до цього, зокрема, економічно», — відзначив Денис Шмигаль.

Глава Уряд зауважив, що Україна торік перевела економіку на «воєнні рейки». Весь бюджет мирного часу спрямований на сектор безпеки й оборони, на закупівлю й виробництво всього необхідного для Збройних сил. Загалом, за його словами, держава спрямує цьогоріч на безпеку майже 2 трлн грн.

«Економіка відновлення. У нас п’ять пріоритетів: розмінування, відновлення житла, критичної інфраструктури, енергетики, економіки», — зазначив Прем’єр-міністр.

Як підкреслив Денис Шмигаль, цього року в бюджеті вперше закладено кошти на низку речей: на виробництво боєприпасів, техніки, дронів; розвиток індустріальних парків; підтримку законодавства про «інвестиційних нянь»; гранти для малого й середнього бізнесу; гуманітарне розмінування.

«У гуманітарному розмінуванні рухаємося до створення ринкових механізмів. Проговорили з Міністром економіки ідеї як проводити фінансування. Фінансувати не самі компанії, а аграріїв та громади, які замовляють послуги гуманітарного розмінування через Prozorro. Які отримують найнижчу ціну на біржі, оплачують послугу, отримують сертифікат, і держава це компенсує», — сказав глава Уряду.

Прем’єр-міністр також закликав представників місцевого самоврядування звернути увагу на роботу регіональних комісій. Адже невдовзі у Дії будуть запроваджені сертифікати для людей, які втратили житло.

«Пріоритет зараз — відновити житло для тих, хто його втратив. Відновлення житла треба прискорювати через створення регіональних комісій», — наголосив Денис Шмигаль.

У відновленні енергетики ключовий акцент, за словами Прем’єр-міністра, —це захист об’єктів. Ведеться робота з «Укренерго», Агентством відновлення та військовими. Очільник Уряду відзначив, що зараз Україна більш сильна й готова до зими, ніж минулого року.

«Відновлення критичної інфраструктури. Створили необхідну архітектуру відбудови. Робота в цьому напрямку буде продовжуватись. Важливим елементом залишається будівництво фортифікаційних споруд в регіонах, де існує така потреба», — сказав Прем’єр-міністр.

Економічне відновлення, за словами глави Уряду, передбачає продовження підтримки малого й середнього бізнесу через низку програм: від «Доступні кредити 5-7-9» до безповоротних грантів єРобота.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь