Обережно – ящур!
Ящур – гостра, висококонтагіозна хвороба тварин, щовідносятьсядо рядупарнокопитних підрядужуйних, а такожсімейства свиней. До вірусу ящуру сприйнятливі велика рогата худоба, свині, вівці, кози, верблюди, буйволи, яки, олені, косулі, джейрани, сайгаки, тури, лосі, кабани, антилопи, слони, ведмеді, зебри та іншіпарнокопиті. На ящур можехворіти й людина. Люди заражаються при споживаннінеобеззараженого молока відхворихтварин.
Хвороба проявляєтьсялихоманкою, везикулярнимвраженнямротовоїпорожнини, вінчика, у корів – вим’я, а у молодихтваринвраженнямміокарда та скелетнихм’язів.
Клінічні ознаки: слинотеча, наявність невеликої круглої або овальної форми виразки слизової оболонки рота (афт), ерозій на слизовій оболонці ротової порожнини та язика, підвищення температури тіла, кульгавість та зниження апетиту. Основнимджереломінфекції є тварини, хворі на ящур, та тварини, якіперебувають в інкубаційному (прихованому) періодіхвороби. Інфікованітваринипередаютьвірус при диханні, зіслиною, носовимслизом, лімфоюіз лопнувших афт, молоком, сечею та каловимимасами. Інфікованатваринаконтамінує корми, підстилку, годівниці, воду, напувалки, інвентар, приміщення, одяг та взуттяобслуговуючого персоналу, які і є факторами передачівірусу ящуру.
Усі суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням і обігом тварин, повинні забезпечувати дотримання:
1) охоронно-обмежувальнихзаходів при перевезеннях (переміщеннях) тварин, продукціїтваринного та рослинногопоходження, а також контролю за формуванням ферм, стад, отар тощо;
2) обов’язковогопрофілактичногокарантинуваннятварин, якінадходять в господарство;
3) контролю за станом здоров’ятварин на усіхетапахїхутримання, у тому числі при карантинуваннітварин, якінадходять у господарство;
4) регулярного очищення й дезінфекціїприміщень, інвентарю, територій;
5) забезпечення обслуговуючого персоналу спецодягом, взуттям і предметами особистої гігієни; 6) обмеження доступу на тваринницькі ферми сторонніх осіб, обов’язкової наявності санпропускників, дезбар’єрів, огородження.
При підозрі захворювання тварин на ящур власник (утримувач) та/або спеціалісти ветеринарної медицини, які обслуговують господарство, зобов’язані негайно повідомити про це головного державного інспектора ветеринарної медицини відповідної території.
Загальні заходи профілактики, щодозниженняризикузанесення ящуру та інших хвороб:
- дезінфікуючіванни на вході до приміщення;
- одноразовібахіли і захиснікостюми для відвідувачів;
- устаткування для дезінфекції та дезінсекціїтранспортнихзасобів до і післятранспортування;
Уникайте: контактівміжтваринамирізних стад (наприклад, на пасовищі); використанняпасовищ в періодмасовоїактивностікровосисних комах; використання спільних інструментів, транспортнихзасобів, завозу тварин з різних ферм та персоналу, щомавконтакти з тваринами без ретельногознезараження.